Halaman

Sabtu, 12 September 2015

Doa Khatam Al-Quran

Doa Khatam Al-Quran


بِسْـــــمِ آللهِ آلرَّحْمٰنِ آلرَّحِيـمِ

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالِمِينَ. حَمْدًا شَاكِرِينَ. وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ. وَالصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ عَلَى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِينَ.

اَللَّهُمَّ رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّآ إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ. وَتُبْ عَلَيْنا إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيْمُ. وَاهْدِنَا وَوَفِّقْنَا إِلَى الْحَقِّ وَإِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيْمِ. بِبَرَكَةِ الْقُرْءآنِ الْعَظِيْمِ. اللَّهُمَّ ارْحَمْنَا بِالقُرْءَانِ. وَاجْعَلْهُ لَنَا إِمَامًا وَنًورًا وَهُدًا وَرَحْمَةً. اللَّهُمَّ ذَكِّرْنَا مِنْهُ مَا نَسِينَا. وَعَلِّمْنَا مِنْهُ مَا جَهِلْنَا. وَارْزُقْنَا تِلَاوَتَهُ ءَانَآءَ الَّيْلِ وَأَطْرَافَ النَّهَارِ. وَاجْعَلْهُ لَنَا حُجَّةً يَا رَبَّ الْعَالَمِينَ.

اَللَّهُمَّ زَيِّنَّا بِزِيْنَةِ الْقُرْءَانِ. وَأَكْرِمْنَا بِكَرَامَةِ الْقُرْءَانِ. وَشَرِّفْنَا بِشَرَافَةِ الْقُرْءَانِ. وَأَلْبِسْنَا بِخِلْعَةِ الْقُرْءَانِ. وَأَدْخِلْنَا الْجَنَّةَ بِشَفَاعَةِ الْقُرْءَانِ. وَعَافِنَا مِنْ كُلِّ بَلَآءِ الدُّنْيَا وَعَذَابِ الْأَخِرَةِ بِحُرْمَةِ الْقُرْءَانِ.

اَللَّهُمَّ اجْعَلِ الْقُرْءَانَ لَنَا فِى الدُّنْيَا قَرِيْنًا. وَفِي الْقَبْرِ مُؤْنِسًا. وَفِى الْقِيَامَةِ شَفِيْعًا. وَعَلَى الصِّراطِ نُوْرًا. وَإِلَى الْجَنَّةِ رَفِيْقًا. وَمِنَ النَّارِ سِتْرًا وَحِجَابًا. وَإِلَى الْخَيْرتِ كُلِّهَا دَلِيْلاً وَإِمَامًا. بِفَضْلِكَ وَجُوْدِكَ وَكَرَمِكَ يَا كَرِيْمُ.

اَللَّهُمَّ اهْدِنَا بِهَدَايَةِ الْقُرْءَانِ. وَنَجِّنَا مِنَ النِّيْرَانِ بِكَرَامَةِ الْقُرْءَانِ. وَارْفَعْ دَرَجَاتِنَا بِفَضِيلَةِ الْقُرْءَانِ. وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّئَاتِنَا بِتِلَاوَةِ الْقُرْءَانِ. يَا ذَا الْفَضْلِ وَالْإِحْسَانِ.

رَبَّنَا ءَاتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الأخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّار .وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ. سُبْحنَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُوْنَ. وَسَلمٌ عَلَى الْمُرْسَلِيْنَ. وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالِمِيْنَ.


Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam, pujian orang-orang yang bersyukur dan kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertaqwa. Dan selawat dan salam ke atas rasul kita Muhammad dan juga ke atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.

Ya Allah, Tuhan kami terimalah doa kami dan amalan kami, sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar lagi Yang Maha Mengetahui. Dan terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkau Maha Penerima Taubat lagi Mengasihi. Tunjuki dan bimbinglah kami kepada kebenaran dan kepada jalan yang lurus dengan berkat al-Quran. Ya Allah, kasihanilah kami dengan berkat al-Quran, dan jadikannya sebagai pimpinan, cahaya, petunjuk dan rahmat untuk kami. Ya Allah, ingtkanlah kami apa yang telah kami lupa dari al-Quran, dan ajarlah kami apa yang kami tidak tahu tentang isi al-Quran, dan kurniakanlah kami keupayaan untuk membacanya pada waktu-waktu malam dan siang, dan jadikanlah al-Quran itu sebagai hujjah untuk kami. Wahai Tuhan pemelihara sekalian alam.

Ya Allah, hiaskanlah diri kami dengan keindahan al-Quran, muliakan kami dengan kemuliaan al-Quran, dan serikan kami dengan ketinggian martabat al-Quran, dan pakaikan kami dengan pakaian permata al-Quran, masukkan kami ke dalam syurga dengan syafaat al-Quran, selamatkan kami daripada segala bencana dunia dan azab hari akhirat dengan berkat kehormatan al-Quran.

Ya Allah, jadikanlah al-Quran semasa hidup kami di dunia sebagai rakan dan di dalam kubur sebagai kawan yang mesra, pada hari kiamat sebagai pembantu, sebagai cahaya penyuluh, semasa menuju ke syurga sebagai teman, dan sebagai penghadang dan pendinding dari api neraka, dan jadikanlah al-Quran untuk kami sebagai panduan dan ikutan kepada segala kebaikan, dengan limpah kurnia, kemurahan dan kemuliaan-Mu jua ya Allah, Tuhan Yang Maha Pemurah.

Ya Allah, tunjukilah kami dengan petunjuk al-Quran, selamatkanlah kami daripada api neraka dengan sebab kemuliaan al-Quran, tinggikanlah darjat martabat kami dengan sebab kelebihan al-Quran, dan hapuskanlah dosa kejahatan kami dengan sebab membaca al-Quran, ya Allah, Tuhan Yang Empunya segala macam kelebihan dan ehsan. Wahai Tuhan kami berilah kami kebaikan di dunia dan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab api neraka.

Allah mencucuri rahmat dan salam sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w serta keluarga dan sahabat-sahabat baginda sekalian. Maha Suci Tuhanmu, Tuhan yang mempunyai keagungan dan kekuasaan dari apa yang mereka katakan dan selamat sejahtera kepada sekalian rasul. Dan segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan seluruh alam.

32 ulasan:

Unknown berkata...

Terima kasih atas perkongsian doa tersebut. Moga tuan dilimpahi rahmat oleh Allah.

Unknown berkata...

jzakallah khair...moga allah membalas jasa tuan

Syahid berkata...


Bismillahir Rahmanir Rahmanirahim

https://keep.line.me/s/e3CDyq3Xh6tfeqo-Q1f-HigFRyCYa00QAvqdfwTEsuI

Salam dan renungan

Web: almawaddah.info

Kepada;

Yang dihormati Para rektor universiti, para akademik dan para mufti.

Tun, Tan Seri/Datuk Seri/Datin Seri/Datuk/Datin/tuan/puan.

Perkara: "Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah yang bertentangan dengan al-Qur'an dan ayat-ayat al-Qur'an yang bertentangan dengan akidah Ahli Sunnah Wal-Jamaah" sebagai kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah.info

1. Tidakkah al-Qur'an itu asas agama Islam yang diredai oleh Allah dan Rasul-Nya?

2. Tidakkah Islam itu rahmatan lil Alamin?

Terima kasih dan 'afwan.

Daripada;

Pencinta al-Qur'an sebagai asas agama Islam di Malaysia......

Unknown berkata...

Terima kasih atas doa yg disediakan..semoga mendapat keberkatan dunia Dan akhirat. Aamiin..

Chahaya Chinta berkata...

Alhamdulillah...kemudahan doa yg sgt baik utk kebaikan bersama. Semoga sentiasa dalam lindungi Allah..

Chahaya Chinta berkata...

Alhamdulillah...kemudahan doa yg sgt baik utk kebaikan bersama. Semoga sentiasa dalam lindungi Allah..

Fiza berkata...

Jazakallahkheir

Awanama berkata...

بِهَدَايَةِ الْقُرْءَانِ
Ayat ini betul ke bi'ha'dayati atau sepatutnya bi'hi'dayati. Mohon maklumbalas. Terima kasih.

Unknown berkata...

Terima kasih atas perkongsian doa tersebut. Semoga tuan Dlm rahmat Allah selalu.

Unknown berkata...

Syukran kasiro..saya membaca doa yg anda pjgkn pg ini..semoga allah kurniakn segala kebaikan d rmdhn kareem ini atas kebaikn anda ..aamin..barakallah hu laka..

Hidayah Yusuf berkata...

Sangat bermanfaat. Syukran jaziilan. Semoga mendapat keberkatan dunia dan akhirat

Unknown berkata...

JazakaLLAHU khairal jaza'...

Sa'dullah berkata...

Terima kasih atas perkongsian doa tersebut. Semoga tuan Dlm rahmat Allah selalu dan di cucuri rshmst

Afiq berkata...

Sy igt buat pembetulan sedikit.. حمدَ الشاكرين yg sepatutnya.. pujian org2 bersyukur. Taqdirnya mahzuf iaitu أحمد حمدَ الشاكرين...penggunaan baris atas(mansub) ditaqdirkan dgn feel yg dihazafkan yg membawa mksd tajaddud dan tahadduth.. sekian terima kasih ya

Awanama berkata...

Alhamdulillah, selesai membaca doa yg dikongsi seusai khatam al quran dimakkatul mukarramah. T/kasih.

Unknown berkata...

Alhamdulillah... Terima kasih kerana berkongsi doa ini

Guru Malang berkata...

Alhamdulillah. Baru sahaja selesai membaca doa khatam Al-Quran yang dikongsi kepada kami. Semoga Allah melimpah rahmat dan keberkatan kepada saudara.

jawaria berkata...

Terima kasih.

Khadijah berkata...

Aamiin ya rabbal aalaamiin

sesuka berkata...

Alhamdulillah. Baru sahaja selesai membaca doa khatam Al-Quran yang dikongsi kepada kami. Semoga Allah melimpah rahmat dan keberkatan kepada saudara.

endang hariyanto rosidi berkata...

Alhamdulillah, terima kasih atas teks doanya.

shaikabsla@gmail.com berkata...

Terima kasih atas sumbangan doa qatam Al Quran. Saya baru habis baca. Terasa lengkap ibadah tersebut.

Awanama berkata...

Al-hamdu lillahi rabbil 'alamin , selesai membaca doa yg dikongsi sesudah khatam al quran 23 Ramadhan 1441H bersamaan Sabtu,16 may 2020 . T/kasih.MSS

wafwafwaf berkata...

Semoga pahala tuan sentiasa mengalir apabila doa ini dilafazkan oleh para² pengkhatam Al-Quran. Jazakallah hu khairan Katsiro

MatZul berkata...

Barakallah, Jazakallah atas kesesuaian doa yg dikongsikan ini.

Unknown berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Unknown berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Unknown berkata...

Alhamdulillah

Ramadan berkata...

Alhamdulillah segala puji bagi Allah. Terima kasih atas perkongsian doa ini. Semoga urusan tuan dipermudahkan

Unknown berkata...

Salam alaik...mahu bertanya ?? Boleh ke wanita uzur membaca dia khatam Quran ?

Awanama berkata...

Assalamualaikum... Terima kasih atas perkongsian doa ini...

Rohana A Rahman berkata...

Shukran atas perkongsian doa tersebut. AAMIIN AAMIIN AAMIIN

Terima Kasih Kerana Sudi Mengunjungi Ke Blog Saya. Lain Kali Singgahlah Lagi!